INTOCHT SINTERKLAAS 2006
Middelburg, 18-11-2006


Zie ginds kwam geen stoomboot…


Al vroeg in de ochtend hadden tienduizenden kinderen zich samen met hun ouders op een mooi plekje opgesteld in Middelburg. Het zeeuwse plaatsje met ruim 46.000 inwoners stond volledig in het teken van de intocht van Sinterklaas. Zenuwachtig stonden de kinderen langs de kade, waar om 12 uur Pakjesboot 12 vanuit Spanje zou arriveren. Dat was althans de bedoeling! Op de Markt presenteerde Dieuwertje Blok de uitzending voor de NPS, en uiteraard stond Rik Hoogendoorn het publiek vast op te warmen bij de haven.

Dat de Middelste Burcht van Walcheren op z’n kop stond mag best gezegd worden. De hele stad was versierd, winkeliers hadden hun etalages gezellig ingericht, en de jeugd was voorzien van sint- en pietmaskers, vlaggetjes en schmink. Rond de klok van twaalven, de sint zou nu toch echt bijna aan moeten komen, werd er contact gelegd met de pakjesboot. Wegwijspiet is sinds vorig jaar met pietenpensioen, en was dus in Spanje achtergebleven. Hij was wel zo vriendelijk geweest om voor zijn opvolger een briefje te schrijven met de routebeschrijving, ondertekend met “Recht zo die gaat”, wat natuurlijk zijn lijfspreuk is en blijft. Toen de sint en zijn gevolg werd gevraagd waar zij bleven, was het antwoord: Wij leggen nu aan bij de kade in Veere!

Verwarring alom. Hij zou toch aankomen in Middelburg? Afijn, tienduizenden kinderen langs de kant, maar geen Sinterklaas te bekennen. De fout kwam al snel boven. Wegwijspiet had op het briefje geschreven dat de boot na de vuurtoren naar links moet, maar wie was er zo dom geweest om de lampen in de vuurtoren uit te zetten? Dat weet nog steeds niemand. Rik kwam met het idee om dan maar met z’n allen naar Veere te gaan lopen, maar dit was de menigte niet van plan. Veere ligt gelukkig niet zo heel erg ver van Middelburg vandaan, dus besloot het Spaanse gezelschap alsnog naar de goede plek te varen. Rond half een was het dan toch eindelijk zo ver. In de verte klonk de toeter al, en het “Zie ginds komt de stoomboot” klonk massaal uit de vele keeltjes. Het kwam dus toch nog goed, Sinterklaas zette voet aan wal, en werd ontvangen door burgemeester Koos Schouwenaar en natuurlijk door Rik. Een paar korte optredens van de fanfare volgden, en Sinterklaas werd herenigd met zijn trouwe viervoeter Amerigo.

Al rijdend op zijn paard werd toen de traditionele rijtoer door de stad gemaakt. Onderweg stopte de stoet natuurlijk regelmatig om optredens van de lokale bevolking te bewonderen. Zo ook op het Abdijplein, waar muziekgroep So What een spetterend tapdans optreden gaf, samen met tientallen kleine zwarte pietjes. Veel tijd om te stil te staan was er niet, want het programma was boordevol.

De rijtoer eindigde op de Markt, waar een groot podium was gebouwd, met daarop natuurlijk de grote troon van Sinterklaas. Voor de mensen die hem niet konden zien was er een gigantisch beeldscherm geplaatst, waarop de hele intocht werd uitgezonden. Toen Sinterklaas eenmaal op het podium was, werd hij wederom toegezongen. Achter hem op het podium stond een groot kinderkoor, met daar tussen dansende zwarte pieten. Handen vol met pepernoten werden uitgedeeld, en heel Middelburg genoot zichtbaar. Sinterklaas kreeg er maar geen genoeg van, en heeft 3 keer gezegd: Nou, nog één liedje dan!

Uiteindelijk ging het gezelschap het oude stadhuis in, waar nog een ontmoeting met de media op het programma stond. Eenmaal binnen ging het feest verder, en had de Goedheiligman voor iedereen tijd. Op de vraag van de kinder-persdienst hoe zijn reis was verlopen, antwoordde hij volmondig: Uitstekend! De vraag of er veel mensen bang voor hem zijn, werd beantwoord met “nee, vaak zeggen de mensen juist dat anderen bang voor mij zijn, maar eigenlijk vind iedereen mij best wel aardig.” Het zal wel toeval geweest zijn dat een minuut een klein jongetje in tranen uitbarstte toen zijn moeder een foto van hem met Sinterklaas wilde maken... Uiteraard was ook kinderprogramma Jetix weer van de partij dit jaar, en presentatrice Sita werd verrast met een zoen van de Sint, én van alle pieten. Dat ze dit moest bekopen met wangen vol rode lippenstift kon haar niet weerhouden.

Studenten van de Roosevelt Academy hadden ook nog iets in petto. Zij vertelden dat het liedje “Zie ginds komt de stoomboot” afkomstig is uit de 19e eeuw. Oorspronkelijk was de tekst echter “Zie ginds kwam geen stoomboot”, doelend op een intocht van Sinterklaas in Wenen die niet doorging, omdat zwarte piet in plaats van kolen pepernoten in de oven had gegooid, waardoor de stoomboot niet kon vertrekken uit Spanje. Na dit verhaal kreeg Sinterklaas nog een onderscheiding uitgereikt, waar niemand de naam van kon onthouden.

Op verzoek van de sint werd de dag afgesloten met, nogmaals, het liedje over de aankomende stoomboot. Het regeltje “Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe” wilde hij echter niet horen, en hij verving dit door een wel doordacht tralalalalalalala. De achterliggende gedachte is volgens hem dat Sinterklaas geen kinderen slaat, maar alleen kadootjes uitdeelt.

En zo kwam er rond half 3 dan toch echt een einde aan deze dag. Sinterklaas mocht even uitrusten, want voor hem breekt natuurlijk een drukke tijd aan. Eén troost hebben we: De roe krijgen we niet. Maar of we kadootjes krijgen? We zullen nog even moeten wachten voor het 5 december is!

(advertenties)
www.assistme.nl advertentie